Autorka: Alicja Rokicka
Wydawnictwo: Marginesy
Alicja Rokicka, autorka popularnego bloga o tematyce wegańskiej „Wegan Nerd”, italomaniaczka, z wykształcenia zaś graficzka, w swojej najnowszej książce łączy imponująco bogaty zbiór przepisów roślinnej kuchni włoskiej z ciekawostkami i opowieściami kulinarno-podróżniczymi.
Autorka przedstawia popularne włoskie desery, przekąski, przystawki, zupy, sałatki, makarony, wypieki, dania tradycyjne oraz roślinne potrawy. Dzieli się swoimi wrażeniami z licznych podróży po Włoszech. Podpowiada, z jakich smakołyków słyną odwiedzane regiony, na jakie lokalne specjały warto zwrócić uwagę, którą kawiarnię trzeba odwiedzić, gdzie można zjeść najlepszą wersję prezentowanego dania. Z pasją opowiada o swoich ulubionych włoskich potrawach, miastach i regionach, np. sycylijskich targach, Wenecji i Neapolu. Całość wzbogacona pięknymi zdjęciami dań i włoskich miejsc.
Inspirująca książka kucharska, ale też świetny kulinarny poradnik i przewodnik po Włoszech (nie tylko dla wegan i wegetarian). Pozycja zawiera słowniczek oraz indeks. Oprawa miękka, klejona. Polecam.