Włoska uczta


Autor: Matteo Brunetti
Wydawnictwo: Znak

 

 

 

 

 

Debiutancka książka popularnego włoskiego kucharza od sześciu lat mieszkającego w Polsce, finalisty 6. edycji programu „MasterChef”, felietonisty i twórcy internetowego wprowadza czytelników w tajniki kuchni włoskiej oraz stylu życia we Włoszech. Zawiera sześćdziesiąt przepisów podzielonych na siedem kategorii: przystawki, pierwsze dania, „jedzenie uliczne”, drugie dania, desery, likiery i aperitif. Będą one doskonałą pomocą w przygotowaniu prawdziwej, składającej się z kilku dań włoskiej uczty. Matteo Brunetti przedstawia tu czternaście swoich najsłynniejszych przepisów (mają one specjalne oznaczenie), proponuje też nowoczesne interpretacje potraw tradycyjnej kuchni swojej babci. Przepisy opatrzone są kolorowymi zdjęciami, wskazówkami i dowcipnymi komentarzami, a dodatkowo część z nich – kodami QR z filmikami. Ponadto czytelnicy znajdą w książce przydatne informacje na temat włoskich restauracji, pizzy i kawy, a także playlistę z utworami wprowadzającymi w włoski klimat. Ładnie wydana, w twardej szytej oprawie, z tasiemkową przekładką. Polecam miłośnikom kuchni włoskiej.