Wąsik i sekrety gotowania

Autor: Christopher Siemieński            Ilustracje: Martin Siemieński        Wydawnictwo Ovo

Poziom: BD II

 

Kolejna na liście książka autora urodzonego w Kanadzie w rodzinie polskich dyplomatów, który od kilkunastu lat mieszka w Polsce; poprzednio: „Inspektor Parma i spisek żywnościowy” p. 11/2020.

Najnowsza pozycja to połączenie opowiadań o przygodach tytułowego bohatera oraz książki kucharskiej. Wąsik, mała, szara myszka z miasta, spędza wakacje u swojej babci na wsi. Zaczynają się one niezbyt fortunnie, bo podstępny szop kradnie mu wyjątkowo pyszny ser, który miał zjeść na śniadanie. Maluch nie poddaje i wyrusza na poszukiwanie tajemniczego składnika tego przysmaku. Gdy go w końcu odkrywa, wspólnie z babcią robi domowy twaróg. W dalszych przygodach Wąsikowi towarzyszy nowa przyjaciółka – biała myszka Minia, z którą wybierze się do młyna, upiecze chleb, zwiedzi labirynt podziemnych korytarzy kreta, zdobędzie ziemniaka na obiad, wyprawi się do lasu na jagody, na koniec zaś zrobi dla wszystkich nowych przyjaciół pizzę.

Podczas dwutygodniowego pobytu na farmie nasz bohater zdobędzie całkiem sporą dawkę wiedzy na temat wiejskich zwierząt, warzyw, domowej kuchni oraz powstawania produktów spożywczych. Po każdym rozdziale zamieszczone są przepisy przygotowane przez pochodzącego z Francji reportera kulinarnego – Mikołaja Reya. Wszystkich receptur jest trzydzieści, w tym na twaróg, naleśniki francuskie, dżem z leśnych jagód oraz makaron z domowym pesto i parmezanem. O warstwę ilustracyjną zatroszczył się brat autora, absolwent ASP w Warszawie. Przyjemna wakacyjna lektura, która być może zainspiruje do wspólnego rodzinnego gotowania. Okładka twarda, szyta.