Autorka: Urszula Wojciechowska
Wydawnictwo: RM
Autorka bloga poświęconego kiszeniu („Kiszonki Tofalarii”) w swojej pierwszej książce kulinarnej dzieli się wieloletnim doświadczeniem związanym z eksperymentowaniem i dopracowywaniem technologii domowego kiszenia.
W części wstępnej wprowadza czytelników w teoretyczne podstawy procesu fermentacji, omawia walory dietetyczne kiszonek, udziela też praktycznych porad dotyczących kiszenia. Główna część książki zawiera ponad sześćdziesiąt przepisów na kiszone warzywa, owoce, grzyby, a także na potrawy z wykorzystaniem kiszonek. Opierają się one na tradycyjnych metodach kiszenia: w solance oraz w soku własnym.
Znajdziemy tu zarówno receptury na klasyczne kiszone ogórki i kapustę, jak też bardziej zaskakujące propozycje, jak na przykład kiszone czereśnie, pączki lipy, cytryny i zioła. Przepisy okraszone są praktycznymi wskazówkami, ciekawostkami kulinarnymi i podróżniczymi, oraz kolorowymi zdjęciami. Publikacja zawiera bibliografię.
Okładka miękka. Polecam czytelnikom zainteresowanym kiszeniem żywności.