Autor: Krzysztof H. Olszyński
Wydawnictwo: Świetlik
Krzysztof H. Olszyński, doktor nauk medycznych pracujący w Polskiej Akademii Nauk i na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym oraz autor książki „Wszystko chce nas zabić i inne sekrety biologii” (p. 13/2024), tym razem wprowadza młodych czytelników w fascynujący świat chemii organicznej, pokazując go od kuchni.
Koncentruje się na najważniejszych związkach chemicznych budujących nasz organizm i składnikach żywności: wodzie, białkach, tłuszczach oraz węglowodanach. W bardzo zajmujący sposób opisuje ich właściwości i funkcje, wyjaśnia podstawowe reakcje, procesy i zjawiska chemiczne, a przy okazji pokazuje jak wykorzystywać tę wiedzę w życiu codziennym, np. podczas gotowania.
W poszczególnych rozdziałach przedstawia fakty i ciekawostki związane z omawianym tematem, opisuje odkrycia słynnych naukowców, udziela praktycznych rad szefa kuchni, podaje też propozycje wyzwań, eksperymentów i przepisów kulinarnych. Do tego dorzuca coś do zapamiętania lub do ogarnięcia. Na koniec zaś podsumowuje wszystko w formie „kamieni mądrości”. W przyswojeniu wiedzy pomogą infografiki, zabawne rysunki, wyróżnione sekcje oraz lekki, dowcipny język autora.
Świetna książka popularnonaukowa. Okładka miękka, klejona. Bardzo polecam.