Pastaman. Sztuka robienia makaronu krok po kroku

 

 

autor: Mateo Zielonka
Wydawnictwo Buchmann

 

Autor jest instagramerem, szefem kuchni w restauracji „180 The Strand” w centrum Londynu, gdzie prowadzi makaronowe warsztaty.

Przez przypadek zaczął pracę w restauracji. Nie znał języka angielskiego i nie potrafił gotować, więc początkowo zajmował się tylko sprzątaniem po gościach. Trafił na dobrego szefa, który wziął go pod swoje skrzydła i nauczył podstaw.

Od dzieciństwa, dzięki serialowi Rodzina Soprano, podobała mu się włoska tradycja spożywania rodzinnych posiłków, które składały się głównie z makaronów. Kiedy został młodszym kucharzem we włoskiej restauracji, makaron stał się jego obsesją. Kupił pierwszą maszynkę do jego wyrabiania i tak rozpoczęła się przygoda z kolorami, kształtami i smakami.

W książce znajdziemy ponad czterdzieści przepisów na makarony, zielony ze szpinakiem, różowy z burakiem, ciasto wielojajeczne i wegańskie oraz makaron na bazie semoliny.

Autor odkrywa przed czytelnikiem tajemnice i proste triki kulinarne. Opisuje sprzęt kuchenny potrzebny do wytwarzania makaronu. Przedstawia instrukcję przygotowania ciasta, wałkowania, krojenia i gotowania. Przepisy są bardzo czytelne. Składają się z krótkiego wstępu opisującego potrawę, listy składników i dokładnych wskazówek dotyczących przygotowania.

Wyjątkowo apetyczne zdjęcia zachęcają do gotowania i jedzenia zaproponowanych przez Mateusza Zielonkę dań. Atutem publikacji jest to, że prezentuje wiele odsłon potrawy składającej się z makaronu. Jest to książka nie tylko dla specjalistów.

Polecam. Oprawa twarda, szyta, na końcu indeks.