Autor: Bartek Kieżun
Wydawnictwo: Buchmann
Kolejna książka dziennikarza kulinarnego (publikującego w magazynie „Kukbuk”, „Twoim Stylu” i „Wysokich Obcasach”), fotografa, autora przewodników kulinarnych; poprzednio: „Jerozolima do zjedzenia” p. 2/2024. Tym razem autor proponuje bogato ilustrowany przewodnik po Neapolu i jego kuchni, który otwiera nową serię podróżniczo-kulinarną „Łakomym okiem”. Przedstawia tu siedem kulinarnych tras, których motywami przewodnimi są: street food, mozzarella, pizza, pomidor, morze, wino i kawa. Każdy rozdział otwiera mapka z zaznaczonymi miejscami, które są punktem wyjścia do pełnych ciekawostek neapolitańskich opowieści. Autor przybliża w nich historię, kulturę i kuchnię Neapolu, opisuje słynne dzieła sztuki i architektury, tradycyjne dania oraz charakterystyczne zjawiska socjologiczne. Teksty przeplatają się z przepisami. Całość zaś dopełniają kolorowe ilustracje znakomicie oddające klimat i smaki odwiedzanych miejsc. W książce znajdziemy też adresy polecanych przez autora restauracji, pizzerii i kawiarni. Okładka miękka, klejona. Polecam.