Autor: Bartek Kieżun
Wydawnictwo: Buchmann
Kolejna część popularnej serii książek podróżniczo-kulinarnych autorstwa Bartka Kieżuna – dziennikarza kulinarnego (publikującego m.in. w magazynie „Kukbuk”, „Twoim Stylu” i „Wysokich Obcasach”), felietonisty magazynu „Ferment”, z wykształcenia antropologa kultury; poprzednio na liście: „Neapol. Łakomym okiem” p. 12/2024.
Tym razem autor proponuje „do zjedzenia” pełną śródziemnomorskich smaków i aromatów Chorwację. W krótkich tekstach relacjonuje swoje podróże po różnych regionach tego kraju oraz odkrywanie nieoczywistych miejsc i lokalnej kuchni. Snując opowieści o odwiedzanych miejscach przybliża ich historię, sztukę, kulturę, zwyczaje i oczywiście smaki. I tak na przykład w dawnej osadzie kupców i rzemieślników, Varaždinie, zagląda do miejskiego muzeum prezentującego wystawę o barokowej kuchni, a następnie udaje się do pobliskiej piekarni, w której kupuje długie bułeczki z kminkiem będące dumą regionu. W Zagrzebiu zwiedza Muzeum Zerwanych Więzi, po czym zjada kluseczki z ziemniakami i wędzonym boczkiem.
Autor pokazuje wpływ bogatej historii i różnorodności kulturowej Chorwacji na jej kuchnię, która jest swego rodzaju mieszanką naleciałości pochodzących od Rzymian, Greków, Turków, Austriaków czy Wegrów. Każda opowieść okraszona jest prostym do wykonania przepisem oraz pięknymi albumowymi zdjęciami. Książka podzielona jest na trzy części: przystawki i zupy, dania główne oraz desery.
Ciekawa, napisana gawędziarskim stylem lektura. Pięknie wydana, w twardej, szytej oprawie. Polecam miłośnikom książek podróżniczo-kulinarnych.