Autor: Bartek Kieżun Wydawnictwo Buchmann
Książka należy do serii „Do zjedzenia”, w której pojawiły się już takie tytuły jak: „Hiszpania do zjedzenia”, „Ateny do zjedzenia” i „Stambuł do zjedzenia”. Pięknie wydana publikacja to połączenie przewodnika i książki kucharskiej. Autor umieścił w niej przepisy na dania kuchni żydowskiej i arabskiej charakterystyczne dla Jerozolimy, słynącej z różnorodności kulturowej. Czytelnik znajdzie tu propozycje na śniadania, dania główne i desery. Znajdziemy tu dania proste do wykonania oraz takie, które wymagają czasu i trudniej dostępnych składników. Autor zachęca czytelnika do gotowania przy muzyce charakterystycznej dla danego regionu, dlatego pod każdym daniem zamieścił tytuł piosenki. Ponadto, każdy przepis jest poprzedzony wciągającą opowieścią na temat różnych miejsc Jerozolimy, które odwiedził Autor. Teksty mają charakter pamiętnikarski, więc znajdziemy tam szczegółowe relacje z podróży oraz ciekawostki historyczne na temat odwiedzanych miejsc. Całość opatrzona została dużymi zdjęciami z najciekawszych miejsc tego fascynującego miasta. Książka jest dopracowana w każdym szczególe – kolorowe zdjęcia, opowieści z podróży, propozycje piosenek i przepisy sprawiają, że podczas gotowania można przenieść się myślami do dalekiego kraju. Bardzo polecam, okładka twarda, szyta.