Autorka: Ewa Podleś Wydawnictwo Dwukropek
Jak można zainteresować dzieci warzywami i jednocześnie przekonać je do konsumpcji tych zdrowych produktów? Ewa Podleś rzeczy niemożliwe załatwia od ręki. W tej popularnonaukowej opowiastce w roli narratorki i przewodniczki po świecie warzyw obsadziła sympatyczną Elkę Brukselkę.
Z perspektywy czytelnika dziecięcego to wielka przygoda i podróż po bogactwie warzywnej rzeczywistości z szerokim przekrojem tematycznym – począwszy od definicji (pewnie mało kto z nas zastanawiał się nad sensem słowa „warzywa”, które jest pojemne znaczeniowo; warzywami są przecież nasiona, kwiaty, owoce, cebule), przez wątki historyczne, geograficzne (lokalne potrawy z warzyw), biologiczne po ciekawostkowe (informacje na temat warzyw z całego świata; warzywne sugestie w kontekście spędzania czasu wolnego).
Warto zwrócić uwagę na krótkie wypracowanie z końcówki, w którym swoją sylwetkę przedstawia sześcioletni Danielek Kartofelek. W jego autocharakterystyce nie brakuje warzywnych odniesień, przy czym można w tym punkcie poćwiczyć nazewnictwo. Słowa oznaczające dane warzywo zostały zastąpione ilustracjami. Uwaga! Wartości poznawcze dotyczą również dorosłych. Oprawa twarda, szyta.