Autorka: Olia Hercules
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Najnowsza książka nagradzanej autorki „Mamuszki” (wyd. 2016) i „Kaukasis” (p. 21/17) oraz mistrzyni sztuki kulinarnej, która mieszka w Londynie, to barwny zbiór przepisów, wspomnień, kulinarnych opowieści, a także klimatycznych fotografii.
Olia Hercules zabiera czytelników w sentymentalną podróż na Ukrainę, gdzie się urodziła i wychowała. Wiele jej wspomnień z dzieciństwa związanych jest z letnią kuchnią – budynkiem z kaflowym piecem używanym w okresie letnim do gotowania, kiszenia, marynowania, robienia przetworów i spożywania posiłków. Tam toczyło się życie rodzinne, a mama i babcia wyczarowywały pyszne potrawy. Autorka opowiada o cudownych smakach i zapachach dzieciństwa, sielskich krajobrazach i klimatach, tradycyjnych metodach kulinarnych stosowanych na ukraińskiej wsi oraz różnorodności kuchni ukraińskiej.
Książka zawiera ponad sto przepisów na kiszonki, marynaty, rosoły, zupy, pieczywo, makarony, dania z warzyw, mięs i ryb, a także ciasta i desery. Receptury opatrzone są sugestywnymi fotografiami oraz krótkimi tekstami o tradycji i historii prezentowanych dań. Przepisom towarzyszą też krótkie felietony i opowieści, np. o fermentacji, barszczu czy piecach kaflowych. Na końcu książki znajdują się wspomnienia osób pochodzących z różnych regionów Ukrainy na temat letniej kuchni.
Klimatyczna książka przybliżająca ukraińskie tradycje kulinarne, a jednocześnie piękna opowieść o rodzinie, życiu w zgodzie z naturą i letnich kuchniach. Oprawa twarda, szyta. Polecam.