Bursztyn i żyto Zuzanna Zak

Bursztyn i żyto. Bałtycka podróż kulinarna. Estonia, Łotwa, Litwa

Bursztyn i żyto Zuzanna ZakAutorka: Zuzanna Zak                                         Wydawnictwo: APN Promise

 

Pięknie wydana książka kulinarna autorstwa Zuzanny Zak – Polki mieszkającej w Wielkie Brytanii, gdzie zrobiła prawdziwą karierę jako specjalistka od sztuki kulinarnej łączonej z perspektywą kulturową. „Bursztyn i żyto” to zbiór przepisów będących pokłosiem podróży autorki w rodzinne strony babci, na Litwę.

Zak poznała wówczas dobrze również zwyczaje kulinarne Łotwy i Estonii. Na styku Europy Wschodniej i Skandynawii odkryła bałtycką tradycję gotowania, ale wkomponowała w nią współczesne mody żywieniowe. Wszystkie dania łatwo przyrządzić w domu. Dokładne opisy z uwzględnieniem kontekstu kulturowego umilają zdjęcia. Pozycja zawiera indeks potraw i składników. Oprawa twarda, szyta.