Autorka: Jennifer Gardy
Ilustratorka: Belle Wuthrich
Wydawnictwo: ToTamto
Dr Jennifer Gardy, kanadyjska naukowczyni, edukatorka w dziedzinie biologii molekularnej, biochemii i bioinformatyki oraz popularyzatorka nauki proponuje młodym czytelnikom fascynującą podróż przez układ pokarmowy oraz zbadanie poszczególnych jego narządów i gruczołów: od jamy ustnej i przełyku przez żołądek, dwunastnicę, trzustkę i jelito cienkie aż do jelita grubego i odbytnicy. Omawia budowę tych narządów i ich zadania. W obrazowy sposób wyjaśnia, na czym polega proces połykania, perystaltyki, trawienia, wchłaniania i wydalania. Przedstawia tu fakty i ciekawostki o ślinie, enzymach, hormonach, czkawce, beknięciach, bąkach i kupie, podaje też przepis na kwas żołądkowy.
Młodzi czytelnicy dowiedzą się, na czym polega sekret cyrkowych połykaczy mieczy, jak powstrzymać wymioty, na czym polega przeszczep mikrobioty jelitowej. Wiedza podana jest w niezwykle przystępny i błyskotliwy sposób, z humorem, bezpośrednim stylem. W przyswojeniu treści z pewnością pomogą rysunkowe przekroje i sympatyczne, zabawne ilustracje z komiksowymi elementami. Każdy rozdział kończy się podsumowaniem w punktach. Na końcu książki zamieszczony jest słowniczek i indeks.
Znakomita publikacja popularnonaukowa dla uczniów wyższych klas szkoły podstawowej, która pomoże im zrozumieć, jak działa układ pokarmowy. Okładka twarda, szyta. Polecam.