Autor: Piotr Ciemny
Wydawnictwo: Znak
Książka kucharza pracującego w jednej z kopenhaskich restauracji, autora strony internetowej „Chwasty od kuchni” oraz miłośnika natury to zbiór informacji i ciekawostek o dzikich ziołach, połączonych z anegdotami z życia kulinarnego autora, a także praktycznymi poradami i przepisami.
Autor zachęca do świadomego korzystania z dobrodziejstw przyrody. Z pasją opowiada, jak zbierać i wykorzystywać w kuchni dziko rosnące rośliny jadalne. Każdej z nich poświęca osobny rozdział zawierający opis rośliny, informacje dotyczące jej morfologii, występowania, zbioru, smaku i tekstury, a także ciekawostki z nią związane. Następnie prezentuje kilka przepisów, przeplatanych praktycznymi poradami. Dowiemy się na przykład, jak zrobić klopsiki z babki lancetowatej i fetą, ocet z kwiatów bzu czarnego, chabrową granolę, domowe piwo z dzikiego chmielu czy miód pitny z kwiatami macierzanki.
Książka wzbogacona jest pięknymi ilustracjami. Zawiera słownik pojęć. Oprawa twarda, szyta. Polecam czytelnikom zainteresowanym dziką kuchnią roślinną i ekologicznym stylem życia.