Autor: Bartek Kieżun
Wydawnictwo: Buchmann
Książka dziennikarza kulinarnego współpracującego m.in. z magazynem „Kukbuk” i portalem Wirtualna Polska, podróżnika, fotografa, autora przewodników kulinarnych (nagrodzonego World Gourmand Cookbook Awards i Nagrodą Magellana) to bogato ilustrowany zbiór opowieści o Hiszpanii i przepisów kulinarnych.
Autor zabiera czytelników w podróż po Półwyspie Iberyjskim, pokazując jego bogactwo oraz różnorodność kulinarną i kulturową. Snując opowieści o różnych regionach i miastach Hiszpanii (takich jak np. Salamanka, Toledo, Kadyks, Madryt, Lugo, Sewilla i Saragossa), przybliża ich historię, sztukę, kulturę, zwyczaje i smaki. Dowiemy się, w jaki sposób narodziło się kultowe dziś danie paella, na ile sposobów można przygotować ziemniaki po hiszpańsku, jakiego dania trzeba skosztować podczas wizyty w Walencji oraz jakie wspaniałości serwuje kuchnia w Asturii. Każda opowieść okraszona jest prostym do wykonania przepisem oraz pięknymi albumowymi zdjęciami.
Książka podzielona jest na trzy części: przekąski, dania główne, wypieki i desery. Napisana jest gawędziarskim stylem. Pięknie wydana, w twardej, szytej oprawie. Polecam miłośnikom książek podróżniczo-kulinarnych.