Smak dzikich roślin


Autorka: Patrycja Machałek
Wydawnictwo: Znak

 

 

Najnowsza książka Patrycji Machałek, bibliotekarki pasjonującej się tematyką zielarską, tym razem odkrywa bogactwo smaków dzikich roślin. Poprzednio na liście: „Magia polskich ziół” p. 17/20.

Autorka zachęca czytelników do wykorzystywania w kuchni ziół, chwastów i kwiatów, komponowania z nich sałatek, przyrządzania past, przetworów, koktajli, marynat czy przypraw. Prezentuje ponad pięćdziesiąt ciekawych i łatwych do znalezienia dzikich roślin oraz ponad sto przepisów z nimi w roli głównej, np. na chwaścianą zupę, masło stokrotkowe, konfiturę z borówek i wino z kwiatami wrzosu. Opisując poszczególne rośliny uwzględnia ich występowanie, właściwości i walory smakowe. Dowiemy się też, jakie części rośliny należy zbierać oraz w jaki sposób można je wykorzystywać w kuchni.

Książka podzielona jest na cztery pory roku, wzbogacona kolorowymi, klimatycznymi fotografiami oraz garścią felietonowych refleksji. Ładnie wydana, w twardej, szytej oprawie. Polecam.