Ser. Dojrzewający przewodnik dla koneserów


Autorzy: Carolina Pietyra i Kamil Wernicki
Wydawnictwo: Znak Literanova

 

 

Publikacja francusko-polskiego małżeństwa, właścicieli krakowskiego sklepu z serami „Pod Czerwonym Kogutem” to połączenie przewodnika po świecie serów, poradnika i książki kucharskiej.

Autorzy dzielą się z czytelnikami swoją pasją do serów oraz wiedzą na temat ich historii, rodzajów, procesu produkcji, sposobu krojenia, serwowania i przechowywania. Prezentują sery krajów alpejskich, które wytwarzane są w tradycyjny sposób przez pasterzy albo niewielkie serowarnie, a także inne europejskie gatunki sera, zwracając uwagę na ich pochodzenie, konsystencję, nuty smakowe, strukturę oraz przytaczając legendy i anegdoty z nimi związane. W kolejnych rozdziałach przedstawiają zasady krojenia i podawania sera, udzielają wskazówek dotyczących łączenia win i serów oraz komponowania desek serów, proponują też garść przepisów na dania z serem w roli głównej, konfitury, dipy i inne dodatki do deski serów. Książka wzbogacona jest kolorowymi rysunkami i zdjęciami. Na końcu znajdują się indeksy (serów, przepisów i składników) oraz mały leksykon degustatora serów.

Dobrze napisana, ładnie wydana, w twardej, szytej oprawie. Polecam wszystkim miłośnikom serów.