Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary


Autor: Luca Cesari
Wydawnictwo: Znak

 

 

Książka włoskiego historyka gastronomii, kucharza eksperymentalnego oraz dziennikarza to pasjonująca opowieść o historii najsłynniejszych włoskich dań z makaronu.

Autor na podstawie dawnych książek kucharskich, średniowiecznych traktatów kulinarnych oraz innych dokumentów rekonstruuje historię dziesięciu tradycyjnych włoskich specjałów, takich jak np.: fettuccine Alfredo, amatriciana, carbonara, gnocchi, tortellini alla bolonese oraz spaghetti all pomodoro.

Każdemu z tych makaronów poświęca rozdział, w którym omawia pochodzenie danego dania, jego podstawowe składniki, sposoby przygotowania, przebieg ewolucji (od pierwszych do ostatnich przepisów), rozmaite warianty oraz wpływ na kuchnie świata. Przytacza tu dawne przepisy, przedstawia legendy, anegdoty i ciekawostki, odwołuje się też do filmów i literatury.

Książka w ciekawy sposób przybliża włoskie tradycje kulinarne, a także sylwetki i przepisy wielkich kucharzy, w tym XV-wiecznego Mistrza Martino, renesansowego kucharza Bartolomea Scappiego czy kuchmistrza carycy Katarzyny II – Francesca Leonardiego. Pokazuje przemianę kulinarnych gustów i mentalności na przestrzeni wieków oraz zachęca do przygotowywania dań według dawnych receptur i odkrywania na nowo zapomnianych skarbów kulinarnych.

„Historia makaronu w dziesięciu daniach” została uhonorowana Premio Bancarella della Cucina oraz uznana za książkę roku przez magazyn „Gambero Rosso”. Pozycja zawiera obszerne przypisy końcowe. Okładka miękka, klejona. Znakomita, erudycyjna praca, która napisana jest lekkim stylem. Polecam miłośnikom historii gastronomii.