Luizjańskie gumbo


Autor: Artur Owczarski
Wydawnictwo BookEdit

 

 

 

 

 

Książka podróżnika i pisarza to zapis kolejnej fascynującej wyprawy po Luizjanie, rolniczym stanie południa USA, którego kręgosłupem jest Missisipi. Tytułowe gumbo to zupa gotowana ze składników, które kucharz miał aktualnie pod ręką lub dyktowanych jego fantazją. W daniu tym można znaleźć ziemniaki lub ryż, owoce morza, różne mięsa, a wszystko to okraszone mieszanką przypraw, które trafiły do Ameryki wraz z emigrantami z wielu zakątków świata. Luizjana jest takim tyglem kultur, ras i religii. Port w Nowym Orleanie był bramą dla przybyszów z Francji, Niemiec, Anglii, jak również dla statków transportujących niewolników. Ta mieszanka stała się nie tylko źródłem bogactwa kulturowego, ale także wygenerowała liczne problemy dotykające Luizjanę. Jest to jeden z najbiedniejszych stanów o bardzo wysokim wskaźniku przestępczości, gdzie ciągle dochodzi do napięć na tle rasowym. W jednej z rozmów autora z mieszkańcami pada stwierdzenie, że w niektórych miejscach Ku Klux Klan działa praktycznie oficjalnie, pilnując, aby nikt niepożądany – według ich rasistowskich – idei tam nie zamieszkał. Barwna, bogato ilustrowana, klimatyczna opowieść o ludziach, obyczajach, kulturze i przyrodzie stanu z południa USA. Okładka twarda, szyta; mały druk.  Polecam.