Cukier

Autorzy: Cécile Jugla, Jack Guichard
Ilustrator: Laurent Simon
Wydawnictwo: HarperKids

 

 

 

 

 

Nowy tomik autorstwa francuskich popularyzatorów nauki to ciekawostki na temat atrakcyjny i dla młodszych i dla starszych, lubiących słodkie co nieco. Bohaterem książeczki jest cukier i jego właściwości chemiczne i fizyczne. Tomik zawiera przyHarperKidsstępnie opisane proste eksperymenty z jego udziałem, niektóre mniej znane jak np. doświadczenie z ćwiartką jabłka, która w słodkiej wodzie się zmniejsza a w czystej staje się większa. Efekty każdej z „prac badawczych” są dokładnie omówione. Większość z nich jest możliwa do przeprowadzenia samodzielnie, część wymaga asysty dorosłego, jak ostatni słodki eksperyment w wyniku, którego powstają… karmelki.

Świetna lektura wprowadzająca w świat nauki przez zabawę. Wydanie w miękkiej oprawie, szyte, atrakcyjne ilustracje. Poprzednio na przeglądzie: „Cytryna” p. 8/21.