Farina. Kuchnia śródziemnomorska

 

 

Autorzy: Bartek Kieżun, Monika Turasiewicz
Wydawnictwo Znak Koncept

 

Książka Bartłomieja Kieżuna – dziennikarza kulinarnego, podróżnika, fotografa, antropologa kultury, z zamiłowania kucharza i laureata nagród za publikacje kulinarne oraz Moniki Turasiewicz – muzyka, szefowej kresowej restauracji „Jarema”, pasjonatki gotowania.

Oboje uwielbiają kuchnię śródziemnomorską, która oparta jest na rybach, mące, oliwie i winie. Wspólnie prowadzą w Krakowie restaurację „Farina”, serwującą dania kuchni południowej Europy w jej morskiej odsłonie. W publikacji opowiadają o swoich poszukiwaniach smaków i najlepszych recepturach, prezentują zdjęcia klimatycznych miejsc, a przede wszystkim podają przepisy na wyszukane przystawki, dania główne i desery.

Czytelnik znajdzie tu obszerne opisy nietypowych przypraw, zapomnianych warzyw, afrodyzjaków takich jak ostrygi z szampanem, które najlepiej podawać w walentynkowe wieczory.

Turasiewicz opisuje przygotowania do okolicznościowego przyjęcia, układanie menu, zakupy robione wyłącznie na targu. Inspiracji szuka na całym świecie, także w Japonii. Publikacja wydana na matowym papierze, zawiera ciekawe pod względem artystycznym zdjęcia dań, stołowych stylizacji, krajobrazów i kuchennych akrobacji.

Inspirujący, smakowity kalendarz składający się z 12 propozycji menu ułożonych z sezonowych produktów.

Polecam. Oprawa twarda, szyta, większy format, na końcu nota o autorach, indeks.